W dniach 03., 26. i 29.10.2019 w Pracowni TYTKA w Łodzi obyły się trzy z dziesięciu zaplanowanych warsztatów kulinarnych „Zdrowo i kolorowo” dla dzieci i młodzieży z klas IV-VIII. W tym roku kolejne warsztaty odbyły się 27.02. Podczas spotkań, dzieci w atmosferze zabawy miały okazję dowiedzieć się, jak ugotować zdrowe, smaczne i proste posiłki, wartościowe w kontekście diety antynowotworowej. Prowadzący warsztaty przekazywali grupie w przystępny sposób nie tylko jak przygotowywać dania, ale także jak prawidłowo się odżywiać, tak by zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Dzieci wspólnie przygotowywały między innymi włoską zupę pomidorową, owocowy deser pod owsianą kruszonką, zieloną zupę z cukinii, szpinaku, jarmużu i brokułu, pieczone warzywa korzeniowe, barszcz ukraiński i zdrową pizzę. Tego typu spotkania to świetny sposób, by już od najmłodszych lat uczyć smaków i wyrabiać prawidłowe nawyki żywieniowe, które są niezwykle ważne w profilaktyce.
Przed nami kolejne warsztaty – zapraszamy do śledzenia informacji o terminach!